Wednesday, May 14, 2008

CELAKA MUSTAPHA KAMAL ATATURK

Antara syarat yang dikenakan oleh Mustapha Kamal Attaturk (bekas PRESIDEN Turki)

1. Membolehkan perempuan memakai tudung dengan syarat pakai skirt.
2. Membolehkan lelaki memakai seluar panjang dengan syarat pakai talileher dan topi(sesuai dengan kehendak barat).
3. Menyuruh wanita dan lelaki menari di khalayak ramai. Beliau sendiri pernah menari dengan seorang wanita di satu parti umum yang pertama diAnkara.
4. Beliau pernah menegaskan bahawa "negara tidak akan maju kalau rakyatnyatidak cenderung kepada pakaian moden."
5. Menggalakkan minum arak secara terbuka.
6. Mengarahkan Al-Quran dicetak dalam bahasa Turki.
7. Menukar azan ke dalam bahasa Turki. Bahasa Turki sendiri diubah denganmembuang unsur-unsur Arab dan Parsi.
8. Mengambil arkitek- arkitek dari luar negara untuk memodenkan Turki.Hakikatnya mereka diarah mengukir patung-patung dan tugu-tugunya diseluruh bandar Turki.
9. Satu ucapan beliau di bandar Belikesir di mana beliau denganterang-terangannya mengatakan bahawa agama harus dipisahkan dengan urusanharian dan perlu dihapuskan untuk kemajuan.
10. Agama Islam juga di buang sebagai Agama Rasmi negara.
11. Menyerang Islam secara terbuka dan terang-terangan.
12. Menggubal undang-undang perkahwinan berdaftar berdasarkanundang-undang barat.
13. Menukar Masjid Ayasophia kepada muzium, ada sesetengah masjiddijadikan gereja.
14. Menutup masjid serta melarang dari bersembahyang berjemaah.
15. Menghapuskan Kementerian Wakaf dan membiarkan anak-anak yatim danfakir miskin.
16. Membatalkan undang-undang waris, faraid secara islam.
17. Menghapus penggunaan kalendar Islam dan menukarkan huruf Arab kepadahuruf Latin.
18. Mengganggap dirinya tuhan sama seperti firaun.
Berlaku peristiwaa pabila salah seorang askarnya ditanya "siapa tuhan dan di mana tuhan tinggal?" oleh kerana takut, askar tersebut menjawab 'Kamal Atartuk adalah tuhan" beliau tersenyum dan bangga dengan jawapan yang diberikan olehaskar itu.

Kematian Kamal Atartuk Yang Menyeksakan Di saat kematiannya, Allah telah datangkan beberapa penyakit kepada beliausehingga beliau rasa terseksa dan tak dapat menanggung seksaan dan azabyang Allah berikan di dunia.Antaranya ialah :

1. Didatangkan penyakit kulit hingga ke kaki dimana beliau merasagatal-gatal seluruh badan.
2. Sakit jantung.
3. Penyakit darah tinggi.
4. Panas sepanjang masa, tidak pernah merasa sejuk sehingga terpaksadiarahkan kepada bomba untuk menyiram rumahnya 24 jam.Pembantu-pembantuny a juga diarahkan untuk meletak ketulan-ketulan ais didalam selimut untuk menyejukkan beliau.

Maha suci Allah, buat macam mana pun rasa panas tak hilang-hilang. Olehkerana tidak tahan dengan kepanasan yang ditanggung, beliau menjeritsehingga seluruh istana mendengar jeritan itu. Oleh kerana tidak tahanmendengar jeritan, mereka-mereka yang bertanggung jawab telah menghantarbeliau ke tengah lautan dan diletakkan dalam bot dengan harapan beliauakan merasa sejuk.

Allah itu Maha Besar, panasnya tak jugak hilang! Pada 26 september 1938,beliau pengsan selama 48 jam disebabkan terlalu panas dan sedar selepasitu tetapi beliau hilang ingatan.

Pada 9 November 1938, beliau pengsan sekali lagi selama 36 jam danakhirnya meninggal dunia. Sewaktu beliau meninggal, tidak seorang pun yangmemandi, mengkafan dan menyembahyangkan mayat beliau.

Mayatnya diawetkan selama 9 hari 9 malam, sehingga adik perempuan beliaudatang meminta ulama-ulama Turki memandikan, mengkafankan danmenyembahyangkannya . Tidak cukup dari itu, Allah tunjukkan lagi balasanazab ketika mayatnya di bawa ke tanah perkuburan. Bila mayatnya hendakditanam, tanah tidak menerimanya (tak dapat nak bayangkan bagaimana tanahtidak menerimanya) .

Disebabkan putus asa, mayatnya diawetkan sekali lagi dan dimasukkan kedalam muzium yang diberi nama EtnaGrafi (kalau tak silap dengar) selama 15tahun sehingga tahun 1953). Selepas 15 tahun mayatnya hendak ditanamsemula, tapi Allah Maha Agung, bumi sekali lagi tak menerimanya. Habisikhtiar, mayatnya dibawa pula ke satu bukit ditanam dalam satu binaanmarmar beratnya 44 tan. Mayatnya ditanam di celah-celah batu marmar. Apayang menyedihkan, ulama-ulama sezaman dengan Kamal Atartuk telahmengatakan bahawa "jangan kata bumi Turki, seluruh bumi Allah ini tidakmenerima Kamal Atartuk!"

Muhasabahlah diri sendiri (yakni diri saya) sebelum muhasabah diri orang lain. Apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah swt. Apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

JOM EXCHANGE LINK