Tuesday, May 11, 2010

ROJAK TONGGEK

Yuhuuu everybody.. How are u all my frens?? hehe awat aku ceria sangat untuk entry kali ni?? haa ni nak story mory sket kat kawan-kawan suma.. aku baru lepaih pi makan rojak tonggek dengan member opis aku en.pali..

menatang apa rojak tonggek tu?? ya laa selalu kita dok besa dengaq pasai rojak buah, rojak mamak dan mee rojak ja kan.. dan rojak-rojak yang lain hehe.. tapi ni rojak tonggek.. walaupun kedengaran agak lucah tapi betoi ni memang nama dia..



ok rojak tonggek tu adalah buah atau tauhu atau sotong yang dicucuk kat lidi dan diletakkan kat depan kedai.. dan kuahnya pun depa letak dalam mangkuk ja.. ada macam-macam pilihan antaranya ambra, jambu air, timun, baby tomato, mangga, sengkuang, sotong, fishball, nenas n telur burung puyuh..

dan ada dua jenis kuah yang di letak dalam mangkuk, pedas (mangkuk kat depan gerai) dan tak pedas (mangkuk kat tepi gerai).. kuah rojak biasa yang dirabur kacang kisar untuk memekatkan..



aik macam rojak jaa, kan?? hehe sebab pa nama tonggek?? sebab angpa kena tonggek sket masa lepaih cicah kuah and nak makan tu.. kalu dak nanti kena baju atau kaki.. hehe memang takdak kerusi yang disediakan..



sedap.. murah plak tu.. secucuk dalam rm0.40 (4 kupang) jaa.. hehe kalu kok belah perai dan butterworth ni kawan2 semua boleh mai kat pantai road.. alaa dekat road walk Taman Selat.. dekat jaa dengan dataran seberang perai tu..



haha bukan nak promote cuma nak habaq jaa.. bleh mai try kalu nak rasa.. layan ja..

credit kat HOTMAMA dan PrinZeAlfiE untuk gambar2nya.. hehe

10 comments:

mr and mrs sapic said...

LEMAH BTOL TGK ROJAK LA...NANT KAMI P SANA ANG BLANJA NAAAA

PiDoT_OtAi said...

hehe boleh3.. mai laa.. haha aku yang anak penang pun baru first time makan macam tu.. layan je laa

Long Haffiz Long Hassan said...

dah berzaman tak makan rojak nie..

padin said...

wakakaka gitu kesahnya rojak tonggek ye otai

PiDoT_OtAi said...

long : haha sabaq laa cek naa.. besa laa anak perantauan.. hehe balik nant sapdek laa..

padin : haa gitulah kisahnya.. saya pun tak pernah merasa makan macam tu.. ni first time haha

lana leopard said...

cam menarik je.... rojak... peberet ni...

|yanA Azizi| said...

otai!!!. cantik la layout baru. baru tak pening aku nak bace. hahaha

cam best je rojak neh.

PiDoT_OtAi said...

lana : haha kat penang berlambak.. tapi jgn laa dok pi makan yg cina juai.. melayu kita pun ada juai hehe

yana : haha thanks sis.. aku dok try nak kurangkan lagi apa2 yg ptt.. baru laa tak berat sgt blog aku hehe

FeeQ said...

haha rojak tonggek XD

PiDoT_OtAi said...

mai2 rasa bro hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

JOM EXCHANGE LINK