Monday, June 2, 2014

RENUNG-RENUNGKAN

Menarik tulisan ni....

Sebatang pokok dapat membuat jutaan batang mancis,Tapi satu batang mancis juga  membakar jutaan pokok.

Jadi, satu fikiran negatif dapat membakar semua fikiran positif.

Mancis mempunyai kepala, tetapi tidak mempunyai otak, oleh kerana  itu setiap kali ada gesekan kecil, sang mancis trus terbakar. Kita mempunyai kepala, dan juga otak, jadi kita tidak perlu terbakar marah hanya kerana gesekan kecil.

Ketika burung hidup, ia makan ulat, Ketika burung mati, ulat makan burung.Waktu terus berputar sepanjang zaman. Kitaran kehidupan terus berlaku.Jangan merendahkan siapapun dalam hidup, bukan kerana siapa mereka, tetapi kerana siapa diri kita.

Kita mungkin berkuasa tapi WAKTU lebih berkuasa daripada kita. Waktu kita sedang berjaya, kita merasa banyak teman di sekeliling kita. Waktu kita sakit, kita baru tahu bahawa sihat itu sangat penting, jauh melebihi HARTA.

Ketika kita tua, kita baru tahu kalau masih banyak yang belum dikerjakan. Dan, setelah di ambang ajal, kita baru tahu begitu banyak waktu yang terbuang sia-sia.

Hidup tidaklah lama, sudah saatnya kita bersama-sama membuat HIDUP LEBIH BERHARGA.

Saling menghargai, saling membantu dan memberi, juga saling menyokong.

Jadilah teman perjalanan hidup yg tanpa banyak soal dan syarat.Believe in "Cause and Effect" Apa yang ditabur, itulah yang akan kita tuai .

SAMA2 DI RENUNG SIAPA KITA D HARI INI DAN JGN BIARKAN MASA BERLALU TANPA SEBARANG AMAL SOLEH & KEBAIKAN APATAH LAGI HARI2 YG BERLALU PENUH DENGAN DOSA DAN KEJAHATAN serta kedengkian pada orang lain..

selamat beramal dan sampaikan pd orang lain..

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

JOM EXCHANGE LINK