Thursday, August 7, 2008

HARAPAN MUKTAMAR PAS KALI KE-54

Abdul Syukur Harun Thu Aug 07, 08 7:19:05 am MYT
Muktamar PAS Ke-54 yang bakal berlangsung di Perak Darul-Ridzwan dari 13 hingga 17 Ogos ini sudah tentu mempunyai makna penting atas beberapa sebab.
Iklan

Pertama, rakyat ingin melihat pernyataan komitmen PAS untuk turut memperkukuh Pakatan Rakyat. Justeru kerana Muktamar kali ini diadakan setelah Pakatan Rakyat, di mana PAS menjadi komponannya yang penting, menguasai lima negeri hasil keputusan PRU Ke-12 8 Mac lalu.
Pakatan Rakyat, yang berdepan dengan pelagai cabaran getir dari musuh politiknya itu sedang mengamil tempatnya yang kukuh di arena politik tanah air.
Dikhabarkan, beribu-ribu orang sedang dan telah menyertai PAS dan PKR sejak keputusan PRU yang lalu. Justeru itu Muktamar PAS kali ini, diyakini akan menghantar isyarat jelas terhadap komitmen PAS untuk sama-sama memperkukuh Pakatan tersebut.
Bahkan sebelum itupun, Presiden PAS sendiri dalam satu kenyataannya baru-baru ini telah menyatakan ikrar untuk bersama-sama dalam Pakatan Rakyat dan akan turut memperkukuhnya.
Ini adalah cerminan semangat setia kawan sebuah parti yang bernuansa Islam, yang memancarkan keikhlasan dan kejujurannya dalam perjuangan bersama menegakkan keadilan dan demokrasi. Justeru itu, Muktamar PAS kali ini akan memperjelas dan memperkukuh lagi komitmen tersebut.
Kedua, Muktamar kali ini berlansung ketika negara sedang digoncang oleh kemelut politik yang belum pernah terjadi dalam sejarah negara sebelum ini.
Sementara tanda kemelesetan ekonomi semakin jelas dan mencemaskan, rasuah berleluasa, ketika nilai akhlak dan kemanusiaan terhempas di tengah jalan oleh pelbagai gejala fitnah dan prasangka, ketika nafsu serakah politik ganas yang tidak tunduk kepada syariat Islam bermaharajalela. Semuanya ini sungguh menakutkan.
Justeru itu, mayarakat umum-Muslim dan non-Muslim ingin melihat dan mendengar bagaimana para perwakilan di Muktamar itu membedah pelbagi persoalan ini dengan hujah dan saranan yang bernas.
Lebih-lebih lagi mereka ingin melihat pendekatan Islam yang dibawa oleh PAS untuk mengatasi masalah negara ini memandangkan kehadiran PAS dalam Pakatan Rakyat tentunya mempunyai makna yang penting.
Sokongan rakyat - Muslim dan non-Muslim dalam PRU Ke-12 Mac lalu, menghantar isyarat jelas bahawa rakyat memberikan harapan besar terhadap PAS, PKR dan DAP, sehingga rakyat telah menobatkan Pakatan Rakyat untuk memerintah di lima negeri yang penting di Malaysia.
Ketiga, Muktamar ini penting untuk menghantar isyarat akan kewibawaan PAS dengan memperlihatkan Izzah (kehebatan) PAS di tengah-tengah kecamuk politik ini. Iaitu termasuk juga memperlihatkannya kepada Pakatan Rakyat, di mana PAS sendiri menjadi komponannya.
Memperlihat Izzah PAS ini bukan bermakna mempamerkan kersombongan atau keangkauhannya, tetapi untuk menghantar isyarat jelas dan sangat rasional bahawa kehadiran PAS di tengah masyarakat, khususnya di tengah komponan Pakatan Rakyat, mempunyai significan, sangat bererti.
Kehadirannya penting diiktiraf, kerana ia bukan sebuah parti pinggiran, atau parti yang tercungap-cungap menumpang hidup atas kudrat orang lain.
Tetapi ia sebuah parti yang mempunyai tradisi kukuh sejak kehadiranya lebih setengah abad lalu dengan mempunyai tarbiyah berterusan, memiliki mekanisme politik yang pelbagai dan lain-lain.
Di bawah kepimpinan ulama, parti ini menggabungkan kepimpinan berwibawa - gabungan terbaik dari kalangan ulama, profesional, tenaga pemikir, para vetran parti dan lain-lain.
Tidak mudah untuk sebuah parti politik kontemporeri menggabungkan keikhlasan, itiqamah, kepakaran dan dedikasi pendukungnya, namun hal ini telah berjaya dilakukan oleh PAS. Dalam PRU Ke-12, PAS telah menampilkan jenteranya demikian tersusun dan kemas, kawalan keselamatannya yang cukup rapi dan berhikmah, solat hajat, doa munajat yang tidak putus-putusnya dari para Tuan Guru di setiap markas.
Ini menggambarkan, dalam apa keadaanpun, hubungan pendukungnya dengan kekuasaan Allah SWT tidak pernah putus, di samping gerak kerja dan strategi PAS yang baik.
Perlu diingat akan kenyataan Dato� Seri Presiden tidak lama dulu bahawa PAS paling banyak cawangan, petugasnya bersungguh-sungguh bekerja untuk memenangkan Pakatan Rakyat.
Jadi selepas menang ini, katanya, peranan pendukung PAS perlu diambil kira dan jangan sekali-kali mengenepikan peranan mereka selepas pilihan raya.
Beliau menyebut bahawa undi popular perlu dilihat kepada undi menyeluruh. PAS, katanya, memberikan penekanan kepada kerusi Dewan Negeri. PAS dapat 83 kerusi Dun, DAP 73, dan PKR dapat 40. Ini, kata beliau, penting dilihat, bukan hanya melihat kerusi kawasan Parlimen saja.
Justeru itu, semua pihak, khususnya dalam komponan Pakatan Rakyat supaya dapat menenung dan berfikir secara rasional dan terbuka akan fakta ini. Kenyataan Dato� Seri Presiden ini tidak sama sekali memperlihatkan keangkuhan, tetapi sebuah kenyataan yang diperkukuh oleh fakta dan perkiraan rasional.
Juteru itu, pemimpin dan pendukung PAS sangat perlu memperlihatkan Izzah perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS kepada semua pihak.
Di dalam sejerah Islam sendiri, terutamanya di peringkat awal, ada kalanya Rasulullah s.a.w. dan Khulafa-ur Rashidin memperlihatkan Izzah Islam dalam keadaan di mana mereka melihat Islam dicabar dan tercabar. Mudah-mudahan kita sentiasa belajar dari sejarah.
Sementara itu, kita berharap para pembahas dalam Muktamar Ke-54 ini akan mengeluarkan hujah bernas, fakta yang cukup, pandangan rasional dan seimbang, serta membawa saranan munasabah dan dinamik.
Dan tentunya diharapkan perbahasan ini dikawal oleh akhlak Islam. Selamat bermuktamar. - mks. _

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

JOM EXCHANGE LINK