Wednesday, February 25, 2009

KENANGAN TIME SEKOLAH DULU

aku kembali...
kali ni,aku nk cita kenagn aku kat sek dlu....PART 1.....
ok,stat f4...aku dok dorm H....dok slama beberapa bulan ja, then aku masuk dorm G sbb dorm H nk tutp.....dorm H xrmai org so kami masuk dorm G. so agak penuh la dorm tu...

kt c2, aku dilocate besama arwah hazwan, naim yg dok atas aku,then loqman n sapa g ntah aku dah xigt...huhu. ..masa dlm dorm,aku rjin dok kcau naim...dok tendag2 tilam dia dri bawah..hahaha. ..then mlm2 dok dngaq walkman, dok hingaq2 ngn naim suh dengaq chanel ni la, chanel tu la...salman pun sama...kaki radio...loqman dok seblah aku kot...dia mcm besa, cool je....
masa form 4 aku dilantik jd pengawas masa tgah taun kot...aku pun xtaw nape aku dilantik,maybe sbb dah xdak org dah kot....kalu ikut2 aku xlyak...huhu. ..then,pas dah dilantik suma,xckup lg sorg...depa nk amek hafizul hafiz tp dia xmau kan? and hadi offer diri...tp aku xtaw what happen after that..ust sham tolak kot offer dia...kot jala...
so,ckup la pangawas laki 14org....
adh,aiman, ameq,anas,naim, pdot,saad, kemat(awai2 masuk, suma dia kaut - org koop,pengawas sek,sidang redaksi...hahaha, org ckup xpueh hati kat dia...hahaha) ,
aku,rid,loqman, arwah hazwan,pait n tam...ada sape2 missing? xdak kan...
kami xdok satu dorm g..msig2 dok beselerak ja...
rasa2nya kmi cepat bond....cepat jd kawan bek..everything kami wat agak sepakat...
asrama bg satu blik operasi kat geg2 pgawas nih....so, c aiman came out ngn name blik MO (bilik modus operandi)... .pe2 kami nk wat, even study,makan, lepak2,sembag2 suma wat dlm tu..at the same time ada gak budak2 len yg bukan pngawas yg join lepak skali....so, we all xkesah....and best time bila time bru blik kg, mesti ada yg bawk makanan...org yg pling rjin provide mkanan mestila pdot! dia rjin sguh bwak mkanan...n dia xbekira...sume org share2 mkan...hihi. ...
yg xbest plak,bila time nk raya..ada ja budak bwak mercun....ngah dok lepak2 dlm MO, ada la mgkuk hayun mana ntah lempaq mercun masuk dlm MO...hantu sguh, kena kaki aku!! pedih beb....huhu. ...tp kami xleh wat pa, coz yg lempaq tu budak f4 gak..haha...
at the same time, aku ni dilantik gak jd sidang redaksi...punya la dok bz tgkap gambaq xberenti2... smpai kne perli ngn cikgu2 espcially cg. lini..hahaha. ...kemat, pait,hazwan, aqilah,n sape g tah jd sidang redaksi gak....tu xmau cita aku kna semboq ngn cg lini g kat umah! haha...
bfore cuti,kite kna plan cultural nite...everyhting was fine aku rasa....n kita wat performance. ..hahaha, malu aku igt time ni...aku dpt bunga n lempaq kat budak pompuan! and aku taw dpt kat sapa...but aku xmau habaq...kesah lama....haha. ..
bila mai hjug taun, kite dok sebuk2 nk plan nk wat orientasi day kat adek2...dok meeting xberenti...blik kuliah la jd saksi....kita rmai2 dok dlm blik kuliah...time tu jgak la dok tukaq2 alamat,almaklumla dah nk raya....then bila mai cuti nk raya, bduyun2 mai kad raya...tp satu pun aku xbals pun..huhuhu. ..sory guys,aku malas..haha. ...tp kad2 hmpa suma aku simpan smpai la...hihi..tq!
then kita cuti ujung thun....



haaaa...kembali lagi.....dengan PART 2...
awai taun f5, kita mai awai sket kot...sbb nk setel budak2 f1 and wat orientasi day kat depa...this time kita sume 14 org dok dlm dorm N....aku mai awai sbb nk pilih katil..haha. .aku amek tepi tgkap,ngadap DM...then masa ameq smpai n dia pun nk dok tepi tgkap gak..tp final word,aku dpt gak tepi tgkap..then sorg2 sampei....n plih katil msig2...katil pling tepi pintu, no 1 besala sapa g incik adhwan la, then pait, hazwan,ameq, aiman(atas ameq),aku,loqman( atas aku),then opposite aku - kemat,anas(atas kemat),sebelah dia pdot,tam,saad, naim,rid( atas naim)..so, sume dah dpt katil masig2...maka hingar bingar lah dorm tu...
but kite setel psai orientasi lu..kita dpt partner...
aku ngn tehah,pah n kemat,loqman ngn cak,ameq ngn pija S,hazwan n kimi,pait n naimah,aiman n yus,sarah n saad,rid n pija K,pdot n kiah,tam n qilah,dayah n anas, naim n yati and dan setrusnye2(kalu silap sory la yer!).....but incik adhwan was left out solo....hihi. ..sory la adhu! ...maka smgu orientasi bjalan lncar...mmg cliche lah stiap mgu orientasi ada mlm torture (keinsafan la kunun) , so kite pun torture la....bukn men garang g adhwn,kimi,pah n more...yg aku plak keje nk gelak..nk gelak jer....haha. ..selesai satu bab...tp aku igt g, masa last year f4 lpas kita dpt partner utk orientation tu, kimi ada tnya aku psai arwah..apa sifat2 dia,arwah ni mcm mana...igt x kimi?
then, aku nk cite prgai kite dlm dorm...bila mai petg2 aku ni suka lepak jer dlm blik,,haha.. .
bukan xmau men,tp xdak bakat! hahaha...nnt kalu aku terer men bola, ameq,pait, hzwan kagum lak...mklumla depa ni wakil sek....hihi. ..
dorm kite plak dijoin ngn budak2 f3 n f4 - el,marwan,hakimi, fahmi,pali n sape g ntah..aku xigt...depa ni pun satu kpala gak..sama2 hingaq n kurg waras ! haha!
tp jgn dilupai, teman sperjuangan aku dlm dorm dikala ptag..sapa g kalu bukn incik naim...tepuk2 sket...kami ptg2 keja nk bgusti..aku henyak dia,dia henyak aku..tp yg pasti,aku xrsa pe2 la bila dia henyak aku..haha... nan, u can try!! tp tu sbenaqnya satu senaman...tgok la aku ngn naim tough2 ja...hahkhka. ..lg satu, dah pkui 6 tu, dia msti nyayi+senandung dengn spenuh htinya, xkesahla lagu pa2 pun..irama mlysia ka,dgdut ka,negaraku ka jnji dia leh nyayi..tp tiba2 snyap tu,sah2 dia dah telena!! hahaha...koman sepana toi...
hmpa igt dak, ada satu petang...awah hazwan xtrun men,dia kata dia sakit dada...then ari tu dia bsiap awai nk pi trun mkn...dia dok bcrita psai sakit dada, then pdot TER,TERsebut satu ayat nih....aku taw, pdot ni xsngaja...dia nk mlawak tp tiba2 arwah menitiskan ayaq mata..smpai la aku xtaw sbb pe...huhu... .then pakt rmai2 pi peluk dia..hmpa igt x??
pkui 6.15 or 6.30 tu bru gelepa nk p mndi...antra org2 awai siap mesti pdot,saad,rid. .depa ni wajah2 awal...bgus2. ..wajah2 last? hah, jgn dok sebut la...khekekhehe. ...
tapi ada satu petg, ust ya mai dorm kita n tala kat aku "Arif, mai handset kamu!!"...aku ngan tpinga2 n malu pi la amek hp mak aku tu....sampai la aku heran cmna dia leh detect aku wak hp sdangkan xsmpai sehari aku bwak time tu...dah kena rmpas..hahaha
dlm dorm tu tam suka dok ngusik loqman, loqman plak kalu sembng psai game ngn kemat lupa abih dunia, kemat nih plak dok simpan rhsia ngn saad...mentag2 depa share birthday!!
pdot ni pembekal ayaq dlm dorm, sket2 kalu nk ayaq suma tuju kat dia. pait n ameq depa atlet,ptag2 pi trun men. depa pun ada rhsia gak sesama depa...hish2. ..yg len2 tu jd peghias dorm la ngn aku n naim...dak gitu?
bila mai mlm...dah jadi habit budak benama ridzuan nih, dia xpsai2 msti p tutup lmpu xkira pkui bapa,ada org ke x....., kadag2 tgahri pun dia on lampu! ..mentag2 la ktil dia dkat ngn suis lmpu....dia jgak la raja camera!! asal org nk tgkap gmbaq ja, mesti terpa pi depan lu! rosak mood nk tgkap gambaq...ape daa....gila glam toi! haha.
pas abih prep n supper, kite msti lepak2 kat tgah2 tgu nk baca surah al-mulk...then bila time nk tdoq, rid n saad org2 awai lena...aiman pun awai gak....aku slalu tdoq lewat...dok hingaq2 lu sedas dua..hahaha. ...then turn nk lena, aku pi boh dlu krim gatai kat tngan arwah...dia ade gatai sket kt tgan dia...tp tgah tahun dah sehat....alhamdulil lah...then, arwah salu gak lepak kat katil aku...lepak2 smpai telena...n aku xkesah coz katil aku kan tepi tgkap,xdakla org nk jtuh...kdag2 kalu tgok arwah lena awai kt katil dia tu, or pekup bntai atas pala dia, msti kita taw dah yg dia ngah migrain or sakit pala...xdak sapa brani kcau dia time tu....cian arwah, sakit smpai kuaq ayaq mata...sakit dia, sorg dia je yg rasa...huhu. ..
bila pas balik kg, msti ada org bwak mai mkanan....then serbu xigt dunia, org yg last la naya...HUKUM ALAM! dia la kena basuh or buang! ada satu kes ni, adhwan bwak mai roti jala satu bekas, habis kite sapu..cian dia xdan nk rasa..licin! huhu..sory adhu!
hah,bgun subuh? huh, sprti biasa wajah2 insan bgun awai - rid, saad,aiman ja...yg len? huh, jgn harap....hahahah. ..aku tgok hg xbgun g,aku pun lena blik...nk tgu ust ya ketuk tangga bru gelabah selerak pi mndi! tp kemat sorg ja yg selalu selamat.apa ilmu dia pkai pun xtaw...ust ya xnmpak dia dok lena atas katil baaaiikk pnya...
hmm, before p sek aku rasa batch kita yg pling tegas...dorm kna kemas, cadar kna cekang! kalu x, satu dorm kna nek n kemas..slagi xselesai xleh pi sek...bangga aku ngn tindakan kita...then kita pi sek mcm besa....
bulan posa antara saat pling best, pgi2 time sahur bleh dgaq ust zurin mai gerak ngn bahasa arab dia....dan2 bus n heikal bleh ckap arab! hahaha...lawak2. ..
gitulah rutin harian kita hari2 smpai SPM....
tapi ada satu peristiwa ni setiap ahli dorm N mesti rasa, ampa mesti dpt kad besday kan?? hand-made punya kad bestday...aku pun dapt...from guys n gurls...kemat buat yg aku,aku cam sbb tulisn dia...warna kunig+hitam kot....kad aku tu ada sume ucapan2 13org budak2 laki....then geg2 pompaun pun bg gak, aku xsure sape wat tp mmg lawa la....aku simpan smpai la.....tgu nk frame ja..harahrhahah. ....tq guys,one of my bestest Bestday Card ever....
adek2 f1 pun bg gak, depa bg pen sekotak...hahahaa. ..silap aku gak,pi mintak hdiah kat depa...mcm2 aku dpt, kad2 ni xyah ckap la....tulisn herot2 pun layan ja...naim lg best, dpt sekotak besaq roti gardenia 5kupang tu!!! sempoi!!! hahaha...
*kisah yg berlaku adalah benar2 belaka,
segala penokok-nambahan story yg berlaku mgkin diluar kawalan.
hihi...harap maaf andai meghiris kalbu..sekadar bekogsi....



oklah, byk toi nukilan aku ea....PART 3...
ni plak ringkasan senario2 o kejadian2 yg pnah tjadi kat kita the whole year..
1) histeria...- almost tiap2 mlm kan? adoai....alih2 abg2 pgawas n kak2 gak kna handle...
2) buli - budak dorm sebelah M, dok buli budak tu smpai lembik...kite dngaq tp xleh watpe...pgi soknya kita sume kan pgil pi blik msyuarat sbb dikira BERADA DITEMPAT KEJADIAN...sume 13org kna msuk rekod, kcuali anas....
3)makan2 kt umah pengetua ust rahim - adhwn n ameq bekeli bfore nk p mkan...dua manusia ni keje nk bekeli ja....tampaq baru tau!
4)trip to bukit merah - aku yg plan trip nih...kite budak2 f5 pi ngn budak2 f1...agak best sbb xdak bdak pompuan...hihi. ..bebas!
5)pengawas dinner - kat golf resort kat kulim, mlm tu bfore kite pi mkn hujan lebat gila sampai black-out! kite singgah smyg kt msjid kelang lama...tp bila kite pi dinner tu, everything was fine...kita wat tuka2 hadiah...aku dpt sweater dr cak..smpai la aku ada simpan g sweater tu even xmuat dah! arwah dpt snow cap kelabu..dia suka gila..hikhik!
6)pelantikan pngawas - time nk ikrar, aku dok tahan gelak kt cikgu dali...aku xigt sbb pa...dahla dok front row...hihi
7)pehimpunan - every sabtu mlm, kita pi dewan kmas untk pehimpunan sok nya...aku n aqilah dok bekeli gak..qilah marah aku xnek blakg stage...dia igt aku xmau wat keje, tp actly pgwas2 laki dok marah aku sbb dok rilek2 kat balakng..huhu. ...aku dlm dilema!
8)trip p penag - xsuma pi...xsilap kimi n rid xpi kot coz ada sbb ttntu....tp agak best la sbb ni last trip kita rmai2 ngn arwah kalu xsilap aku...kt cni gak aiman wat confession.. .hahaha
9)pekampungn ilmu - kat cni batch kite jer...agak freedom coz kita2 saja..makn pun sdap2..
10)f5 dinner - kite dinner rmai2 kat dewan besaq. mlm ni sume f5 ada...makn sedap2 lak tu...satey,bihun goreg,nasik gorng...tp aku igt yg anak ust alauddin pi lambug kasut dia masuk dlm bihun gorng! hahaha...

*sebarng penambahan dibenarkan.. ..ni antara2 kejadian2 yg aku igt n dari sudut mata aku ye....hihi.. ..


psst : ni suma kawan aku encik mohamad arif ahmad yang tulis.. aku copy n paste je kat sini.. memang suma ni mengimbau kenangan aku laa.. hangpa yang tak faham tu wat2 faham laa k.. hehe


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

JOM EXCHANGE LINK