Monday, January 31, 2011

BN KEKALKAN KERUSI DUN TENANG

Calon Barisan Nasional (BN), Mohd. Azahar Ibrahim, 39, memenangi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang selepas menewaskan calon Pakatan Rakyat (PAS), Normala Sudirman, 38, dengan majoriti 3,735 undi..Meskipun berjaya mempertahankan kerusi Dun Tenang, namun BN gagal mencapai majoriti sasaran iaitu 5,000 undi sebagaimana yang pernah dihasratkan oleh Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Calon BN pada PRK Tenang, Mohd Azahar Ibrahim mendapat 6,699 undi manakala calon PAS yang mewakili Pakatan Rakyat, Normala Sudirman atau Cikgu Mala memperolehi 2,992 undi di mana majoriti 3,707 undi.

Sedikit Ulasan..

1. Aku melihatkan yang perjalanan proses pilihanraya kecil Dun Tenang adalah setenang namanaya sebermula dari proses penamaan calon, tempoh berkempen dan hari pengundian.. Tiada inseden-inseden yang buruk berlaku cuma adalah sikit dimana-mana..

2. Cuman agak terkilan dengan beberapa isu yang dimainkan oleh BN yang mana melibatkan amalan agama calon PAS. Seorang muslimat mahu melaksanakan hukum syariat yang ditetapkan Allah kepadanya, dan berpegang kepada prinsip itu telah di ejek. Ini jika tidak dibendung bisa membawa ketidastabilan dalam negara.

3. Isu sesensitif seperti isu agama wajar dikesampingkan dari menjadi modal politik ketika berkempen. Dan langkah mereka yang cuba membendung isu ini dari terus besar wajar diberi pujian.

Apapun berjumpa lagi di PRK Dun Merlimau pulak lepas ni.. Beruntung orang Merlimau kerana bisa dijanjikan dengan bantuan berbilion-bilion ringgit..

Sumber dari MALAYSIAKINI dan KERENGGA

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

JOM EXCHANGE LINK