Sunday, July 18, 2010

NASI AYAM PENYET

Haluuu eberibodi in da house wasup3.. hehe sori laa sudah seminggu tak mengupdate blog ni.. So kali aku mai dengan satu jenis menu makanan aku nak tunjuk kat hangpa semua. Apa benda makanan tu?? iaitulah....

NASI AYAM PENYET

Haa nasi ayam penyet? Awat dengan ayam tu?? kena penyek ka? Ka kena langgar?? haa nak tau?? jom layan gambar-gambaar kat bawah ni.. Check it out yo..

TADAAAA!!! hehe

ok apa yang ada dalam set nasi ayam penyet ni..

1) Semangkuk nasi
2) semangkuk sup kosong
3) sayuran atau ulaman
4) sambal
5) tempe
6) tauhu (kalau ada)

OOOOO.. Nasi ayam je laaa.. apa yang bezanya?? haa nak tau apa bezanya?? tengok gambar kat bawah ni...

HAAA.. Can you alla spot the not!! hehe

Betul.. Beza dia adalah kat ayam.. Selalu ayam yang digunakan adalah ayam kampung yang digoreng garing. Lalu ditumbuk-tumbuk (dipenyek-penyek) dengan alu lesung batu. Maka jadilah seperti gambar kat bawah ni hehe..

HAHA yummy.. I'm salivating

Apa yang membezakan antara menu-menu di setiap kedai adalah sambal dan serbuk yang macam kat bawah ni hehe..


Banyak dah kedai-kedai yang jual nasi ayam penyet ni. Cuma kalau hangpa ada mai skudai johor ni, aku boleh laa nak suggest kedai belakang Al-Ikhsan factory. Sepanjang deretan tu ada jaa restoran yang jual menu ni.. so selamt mencuba ye hehe

4 comments:

Sakinah Binti Ismail~ said...

sy balik nti otai kena belanja~
yeah!

PiDoT_OtAi said...

hehe boleh saja tuan doc.. hehe

LyNn HaMzAh said...

nasi ayam penyet yang best kat LC Catering & Restoran Pinang (blkg Al Ikhsan Taman U)...terasa nak gie makan nasi ayam penyet arr hr nie...

PiDoT_OtAi said...

hehe memang kat situ pun yang saya rekemen.. sambal dia.. pergh tak hengat hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

JOM EXCHANGE LINK