Saturday, April 9, 2011

TAHUKAH ANDA APA ITU PSM???

PSM atau Projek Sarjana Muda atau FYP (Final Year Project) adalah mimpi ngeri buat kebanyakkan pelajar tahun akhir kejuruteraan kerana ianya membawa keberatan dalam nilaian mata kredit untuk diletakkan dalam transkrip keputusan peperiksaan.. haha apa aku meraban ni??

Ketahuilah bahawasanya aku pada masa dan ketika ini sedang berada dalam ke'BLUR'an yang melampau untuk PSm aku.. Adoyai.. Apo nak buek ni?? Apo bondo ni jang??? hahaha.. Aku dah baru dapat idea nak wat, tetiba stuck.. Baru nak cari jalan lain, stuck lagi.. Last2 aku tido jaa haha.. padan muka aku...

Dengan berbaki lagi kurang 10hari (coz aku kena present 20hb April ni) aku makin menggelabah bewak kerana progress aku sekarang hanya sekadar pada 60%.. Adui.. Minta nyawa.. Ada sapa2 nak tolong member2?? haha

Sikit laa cerita pasai aku punya PSM ni.. Actually nama projek aku adalah Software Development for Antenna Rotation Platform.. The idea is to design an automatically rotating antenna to detect the signal. And that signal sent to spectrum analyzer to be analyze and then being sent back to computer to view the result..

This project I divide into 3 major part. First to design the hardware part. Which I use PIC Microchip to control the antenna rotation in over 200 steps through 360 degress full rotation..

Then the software part which used to view the result.. In this part I use Visual Basic Programming software as user interface. Then Sigma Plot software to view the Radiation Pattern as the output.. and on top of that to measure the power level..

Then the most crucial part is the interfacing.. Which I want to link the software and the hardware part. In this part I use MAX232 as the interfacing circuit to connet both part. Here come the disaster.. Wargh.. aku tak pandai coding.. nak nanges haha...

So nak tau samada siap ka tak projek aku ni.. Korang terus je layan blog aku yang ntah apa2 ni.. haha Thanks laa coz sudi baca luahan hati orang yang tgh berserabut ni.. layan.. Chiow bros.... haha

2 comments:

. i n n z c h u b b y . said...

gudluck otai...

inn kena present psm 14hb ni (khamis)...

waaa... takotnye! harap2 la.... lepas dgn panel nnt...

Elyza said...

todiaa...padia hg cerita aku pun xphm..@_@

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

JOM EXCHANGE LINK